În contextul creșterii utilizării sistemelor de stocare a energiei regenerabile, bateriile de tip LiFePO4 (Lithium Iron Phosphate) au devenit o alegere populară datorită durabilității, eficienței și siguranței lor sporite. Cu toate acestea, pentru a asigura o funcționare optimă și a minimiza riscurile, este esențial să alegem cu atenție locația de amplasare a acestor baterii.
În acest articol, vom analiza cele mai bune practici pentru alegerea locației potrivite, atât pentru amplasarea bateriilor LiFePO4 în exterior, cât și pentru instalarea lor în interior, evidențiind avantajele fiecărei opțiuni și regulile stricte care trebuie respectate pentru a garanta siguranța și eficiența acestora.
Locația ideală
Atunci când alegem un sistem de baterii, ne concentrăm în primul rând pe siguranța la incendiu și, în consecință, alegem locul ideal de depozitare al bateriilor.
Scopul este reducerea riscului ca bateriile să devină o sursă de aprindere și diminuarea efectelor unui incendiu provocat în cazul în care acesta ar avea loc.
Bateriile ar trebui să fie amplasate în afara locuințelor și departe de încăperile utilizate pentru locuit. În plus, această soluție adaugă un nivel suplimentar de confort și ușurință în gestionarea sistemului de stocare a energiei. Amplasarea să fie pe Nord, cu expunere minimă directă către soare și la o înălțime de cel putin 50 - 100 cm față de cota terenului, astfel încât să fie evitată scufundarea în apă la un posibil fenomen meteo extrem.
Atunci când nu este posibilă evitarea amplasării directe în soare, se poate opta pentru instalarea unei copertine de protecție astfel încât să se respecte distanțele minime față de baterii (30-40 cm pe fiecare latură) și să nu fie obturate fantele de ventilație.
Condițiiile de amplasare la exterior
Trebuie să ne uităm cu atenție la cel puțin următoarele caracteristici tehnice pe care bateriile trebuie să le îndeplinească atunci când sunt amplasate în exterior:
- factor de protecție minim IP65 (mai multe detalii puteți afla accesând site-ul IEC sau Wikipedia)
- temperatura de operare, diferențiată pentru încărcare (charge) și descărcare (discharge).
Există și baterii dotate cu un sistem inteligent de încălzire, astfel încât la temperaturi scăzute acesta este activat și performanța de utilizare a bateriei este semnificativ îmbunătățită. Bateriile care nu sunt echipate cu un astfel de sistem, chiar dacă sunt cetificate IP65, își vor reduce foarte mult performanța, în special cea de încărcare (charging) atunci când temperaturile scad sub 5ºC, ajungând să nu mai funcționeze deloc în apropierea temperaturii de 0ºC.
Un alt avantaj al amplasării în exterior este acela că echipele de intervenții pot accesa și efectua lucrări de întreținere asupra bateriei fără perturbarea activităților zilnice.
Condiții de amplasare la interior
În cazul în care amplasarea în exterior nu este posibilă, se impune un set de cerințe minime pentru amplasarea în interior:
- Ne asigurăm că alegem pentru baterii o cameră separată de restul spațiilor locuibile și de căile de evacuare prin compartimentare corespunzătoare.
- Spațiul interior în care sunt depozitate bateriile trebuie să fie dotat cu sistem de ventilație cu aer proaspăt, către exterior.
- Ideal ar fi să dotăm încăperea unde urmează să amplasăm bateriile cu sisteme de detectare a incendiilor conectate la o alarmă, pentru a alerta locatarii în caz de incendiu.
- Ne asiguram că rutele de evacuare ale locatarilor în caz de incendiu nu sunt obstrucționate.
- Dacă alegi un garaj, încearcă să te asiguri că bateriile nu sunt amplasate pe traseul de manevră al autovehicului. Se recomandă ca ansamblul de baterii să fie montat pe perete, mai sus decât bara de protecție pentru a preveni coliziunea.
- Ne asigurăm că spațiul pe care urmează să instalăm poate susține greutatea bateriilor și că se asigură spațiul minim de ventilație pe toate laturile, conform precizărilor venite de la producător (de regulă minim 30cm și 60 cm între 2 rânduri de baterii).
- Ansamblul de baterii se fixează întotdeauna, fie că sunt amplasate direct pe podea sau lipite de perete.
Restricții esențiale
În ceea ce privește instalarea bateriilor, pentru minimizarea riscurilor de incendiu și pentru a proteja siguranța utilizatorilor și a clădirilor, se recomandă ca bateriile să nu fie instalate în următoarele spații/condiții:
- Dormitoare
- Căi de evacuare care nu sunt protejate, inclusiv holuri, scări și coridoare folosite pentru evacuare
- Spații destinate intervenției pompierilor: holuri, subsoluri sau scări de evacuare
- Spatii de depozitare sau alte spații deschise care comunica cu camere destinate dormitului
- Exteriorul clădirii: pe sol sau pe pereți, în zone situate la mai puțin de 1 m de căi de evacuare, uși, ferestre sau porturi de ventilație
- Spații ascunse: goluri, poduri sau mansarde
- Suprafețe inflamabile din lemn sau derivați ai lemnului
- Subsoluri sau pivnițe fără acces direct către exteriorul clădirii
- Încăperi/zone expuse la scurgeri de lichide (sub țevi de apă sau pentru condens de la aparatele de aer condiționat) sau în zona echipamentelor de ventilație
- Locații care nu permit minim 30-40 cm spațiu necesar pe toate laturile sistemului de baterii ce urmează a fi instala (pentru a nu obtura zonele sale de ventilație)
- Încăperi/zone cu materiale inflamabile, surse de foc și încălzire (Ex: camerele tehnice unde se află și centralele pe gaz)
- Zone apropiate de materiale inflamabile: la mai puțin de 2 m de materiale inflamabile, rezervoare de combustibil sau butelii de gaz
- Distanța cablului de legătură între invertor și baterii nu trebuie să depășească lungimea de 10 m.
- Pentru unghiul de instalare al bateriei se va consulta manualul furnizat de producător (în general, se recomandă instalarea în poziție verticală, se va evita înclinarea bateriei pe oricare dintre axe).
- Bateria nu se va porni până când nu este fixată în poziție definitivă și s-a asigurat conexiunea cablurilor, atât între module baterie-BMS, cât și între BMS-invertor.
Concluzie
Îți recomandăm să parcurgi cu atenție și să-ți însușești specificațiile detaliate în manualul de utilizare pus la dispoziție de producătorul bateriilor. Ar fi bine să parcurgi cel puțin următoarele capitole:
- Recomandări de stocare a bateriilor până la instalare
- Cerințele mediului de amplasare (environment requirements)
- Siguranța mecanică (mechanical safety)
- Siguranța bateriei (battery safety)
Cu titlu de exemplu, poți accesa capitolele amintite mai sus din manualul de utilizare pus la dispoziție de producător pentru modelele:
Amplasarea bateriilor în exterior devine o obligație conform noilor standarde emise de BSI (British Standards Institution), care reglementează modul de instalare a sistemelor de baterii pentru a garanta siguranța și eficiența acestora.
Legislația în domeniul sistemelor fotovoltaice este în schimbare, fiind posibil ca pe viitor și România să adere la modificări similare. De aceea, îți recomandăm să achizitionezi baterii cu grad de protecție corespunzător, care pot fi amplasate și în exterior. Mai multe detalii despre standardele impuse de BSI poți consulta aici.