fbpx

Panouri solare vs. panouri fotovoltaice – care e diferența?

Sfaturi practice, Soluții solare

Energia regenerabilă este viitorul, iar ca locuitori ai acestei planete, supusă la atât de multă poluare, trebuie să facem tot posibilul să protejăm spațiul în care locuim atât pentru noi cât și pentru generațiile care urmează.

Din ce în ce mai mulți oameni își îndreaptă atenția spre panouri solare sau un sistem fotovoltaic; ceea ce majoritatea nu știu este că acestea nu sunt unul și același lucru, deși ambele sunt o sursă de energie regenerabilă, există diferențe considerabile între ele. 

Ce trebuie să știi despre un sistem fotovoltaic și un sistem de panouri solare?

Proprietarii care sunt interesați să investească într-o sursă de energie regenerabilă trebuie să țină cont de următoarele aspecte: 

  • eficiența sistemului 
  • scopul acestuia 
  • bugetul pe care îl au la dispoziție

Deși decizia le aparține celor care înțeleg că trebuie să ținem pasul cu progresul în acest domeniu și să ne aducem contribuția la protejarea ecosistemului, noi suntem de părere că toți consumatorii trebuie să știe opțiunile pe care le au înainte de a face o achiziție.

În ceea ce privește un sistem fotovoltaic și unul solar, sunt diferențe de cost, randament și întrebuințare, iar avantajele pe care le oferă acestea diferă. 

Diferența principală

Trebuie să menționăm că un sistem de panouri fotovoltaice are rolul de a produce energie electrică prin transformarea radiației solare în curent continuu, pe când sistemul de panouri solare (cunoscute și ca panouri solare termice sau colectoare solare) transformă radiația solară în apă caldă. Este crucial, înainte de a opta pentru un sistem sau altul, să știi ce oferă fiecare. Îți recomandăm să ții cont de scopul pe care-l urmărești și de ce contează cel mai mult pentru tine.

Cea mai semnificativă diferență dintre cele două sisteme este capacitatea de reținere și de păstrare a energiei solare. Desigur, există și diferențe de eficiență, randament, cost dar o astfel de investiție se amortizează într-o perioadă scurtă de timp și oferă o multitudine de avantaje care nu trebuie ignorate. 

Este important de reținut că atât panourile fotovoltaice, cât și cele solare prezintă o serie de avantaje care nu trebuie ignorate: 

  • Oferă o sursa inepuizabilă de energie
  • Nu produc emisii și noxe
  • Necesită întreținere minimă, fără să implice costuri mari 

Consumatorii care ezită între cele două tipuri de panouri trebuie să înțeleagă că ambele sunt o opțiune viabilă. Acestea diferă în principal prin capacitatea de reținere și păstrare a energiei solare. Întrebarea proprietarilor care doresc să investească într-o astfel de sursă de energie nu trebuie să fie care sistem este mai bun, ci care sistem corespunde cel mai bine necesităților casei mele. 

Cum alegi între panouri solare și fotovoltaice? 

Dacă e sa vorbim despre diferențele dintre panourile solare și cele fotovoltaice trebuie să specificăm următoarele aspecte:

  • Panourile fotovoltaice au nevoie de o suprafață expusă cât mai mare pentru a oferi un randament maxim
  • În schimb, panourile solare necesită o suprafață proporțională care se raportează la cantitatea de căldură/apă caldă, ce urmează să fie produsă
  • Panourile fotovoltaice produc energie chiar și dacă cerul nu este senin
  • Panourile solare funcționează doar pe bază de radiație solară directă și nu produc curent electric; acestea sunt eficiente dar ține de consumatori să decidă dacă sunt potrivite pentru gospodăria lor sau nu
  • Sistemele fotovoltaice sunt mai versatile și mai durabile decât cele solare
  • Panourile solare sunt recomandate pentru producerea de apă caldă și încălzirea spațiului, lucru realizabil și cu un sistem fotovoltaic, spre exemplu cu ajutorul unui dispozitiv inteligent Fronius Ohmpilot.

Scopul energiei verzi este să asigure independență energetică. Deși ambele tipuri de panouri au o durată de viață de aproximativ 20 de ani, randamentul acestora va avea de suferit odată cu trecerea timpului. Uzura acestora este provocată de mediul în care sunt instalate și de procesul de montaj.

În cele din urmă, consumatorii sunt cei care decid ce variantă este cea mai bună pentru ei; important este ca aceștia să ia o decizie informată, pentru a estima corect și pentru a face o alegere care îi va mulțumi pe termen lung. 

Atât sistemele bazate pe panouri solare, cât și cele bazate pe panouri fotovoltaice produc energie verde și ambele pot contribui la independența energetică a gospodăriei. 

De ce să alegi un sistem fotovoltaic? 

Proprietarii care au decis să investească într-un sistem fotovoltaic se vor bucura de numeroase avantaje. Instalarea unui astfel de sistem nu trebuie lăsată în mâinile amatorilor deoarece influențează foarte mult eficiența și durata de viață a unui astfel de sistem.

De aceea, noi le oferim clienților servicii profesionale de instalare, suntem certificați ANRE si Systems Partner pentru Fronius, în curand și pentru SMA. Cu alte cuvinte, personalul nostru are experiența necesară pentru a vă instala un astfel de sistem care să funcționeze fără probleme.

Sistemul complet

Iar cei care optează pentru panouri fotovoltaice vor avea și nevoie de mai multe echipamente, precum: invertor, contor bidirecțional și altele; noi îți recomandăm să achiziționezi toate echipamentele necesare de la un singur producător pentru a te asigura că vor funcționa.

De asemenea, este ideal să iei module de management sau alte echipamente smart de la același producător pentru a beneficia de o integrare perfectă în aplicația mobilă și pentru a fi ușor de vizualizat.

Mai mult de atât, statutul nostru te asigură de faptul că, pe lângă furnizarea tuturor componentelor, beneficiezi de cele mai bune competențe și servicii în domeniul energiei fotovoltaice: de la consultanță în alegerea echipamentelor, proiectare, montaj autorizat, configurare, punere în funcțiune, mentenanță, precum și cele mai bune garanții direct de la producători. Asigurând toate serviciile dintr-o singură sursă, elimini stresul legat de organizare și management de proiect.  

Tipuri de sisteme fotovoltaice

  • sisteme on-grid, cu conectare la rețeaua electrică - acestea sunt recomandate pentru reducerea consumului de curent; 
  • sisteme hybrid - această variantă este recomandată celor care sunt conectați la rețeaua electrică dar locuiesc în zone unde sunt întreruperi frecvente de curent; 
  • sisteme off-grid - sunt independente de rețeaua distribuitorului de energie și sunt ideale pentru consumatorii mici și nu numai

Decizia între panouri solare și fotovoltaice îți aparține în totalitate însă îți recomandăm să ții cont de scopul sistemului bazat pe energie verde pe care îl dorești, de randamentul pe care îl oferă și de costul aferent instalării acestuia.

Articole Recente

Vorbește direct cu un consultant!

+40 371 232 656

Valabil de luni-vineri intre 09:00 – 18:00

Completează formularul cu informațiile tale de contact și o scurtă descriere a nevoilor tale.

Echipa noastră va analiza cu atenție cererea ta și vom reveni rapid cu soluții personalizate și o ofertă care să se potrivească exact nevoilor tale!