Transformarea unei locuințe obișnuite într-un smart home nu se rezumă doar la instalarea unor sisteme de producere a energiei electrice din surse alternative.
O astfel de transformare implică mult mai multe elemente care trebuie să conlucreze astfel încât locuința să se aproprie cât mai mult de un sistem auto-susținut.
Cum folosim cât mai eficient energia produsă de panourile fotovoltaice?
Trendul implementării tehnologiei care utilizează energie regenerabilă la nivelul locuințelor personale nu mai este demult ceva rezervat doar unei anumite categorii de persoane. Oricine dorește poate investi într-un sistem de panouri fotovoltaice și astfel să-și producă propria energie de care are nevoie în locuință.
Există numeroase companii pe piață care oferă astfel de oferte și consultanță în vederea alegerii celui mai bun proiect pentru fiecare situație în parte. Sistemul de panouri fotovoltaice este însă doar o parte din întregul necesar transformării unei locuințe obișnuite într-una smart.
Pe lângă panouri și elementele de stocare și distribuire a energiei electrice, cei interesați sunt sfătuiți să investească în sisteme inteligente de management și monitorizare a felului în care energia respectivă e folosită de către fiecare consumator din locuință. Un sistem inteligent de management al energiei solare oferă beneficiarului control total asupra fluxurilor energetice din casă.
SolarX este partener cu producători ca SolarWatt, ale căror sisteme reprezintă o soluție convenabilă pentru client pentru a știi în permanență care este consumul real de energie, dacă există consumatori care se comportă nefiresc și care este nivelul de energie rămas în convertor. Astfel, clientul poate lua o decizie în orice moment, fără a fi nevoie de intervențiile costisitoare și de durată ale unor experți.
În plus, astfel de sisteme de monitorizare au avantajul suplimentar de a fi compatibile cu tehnologii precum Amazon Alexa sau Google Assistant. Utilizatorul poate chiar programa felul în care energia electrică produsă de panourile fotovoltaice să fie distribuită în locuință prin câteva simple comenzi vocale.
Mai mult decât atât, mai toate sistemele de monitorizare și gestionare inteligente vin la pachet cu aplicații pentru telefoanele mobile, tablete sau alte dispozitive portabile. Asta pentru a facilita accesul utilizatorului la informații în timp real și pentru a veni în sprijinul celor care ar putea avea dificultăți în gestionarea unui astfel de sistem în mod clasic.
De ce alte elemente mai e nevoie pentru un smart home?
Pe lângă elementele de bază, cum sunt panourile fotovoltaice și sistemul de management al energiei, mulți distribuitori propun instalarea de prize inteligente. Acestea sunt prize care, spre deosebire de cele clasice, pot fi controlate prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil. Pentru mulți, acest lucru poate părea un moft al noii generații, însă avantajele unui astfel de sistem sunt numeroase și pot fi sesizate destul de repede după implementarea sa.
Un prim astfel de avantaj ar fi faptul că o priză inteligentă prezintă un grad mai mare de securitate în cazul unor flucțuatii de tensiune sau a unor altfel de evenimente neplăcute. Asta pentru că ele pot fi oprite, pornite și programate de la distanță să funcționeze într-un anumit interval orar. În plus, aplicația permite avertizarea în timp real a utilizatorului în cazul în care există vreun fel de defecțiune la vreuna din prize sau cu vreunul din consumatorii conectați.
Prizele inteligente sunt o soluție foarte bună mai ales pentru cei care doresc să facă economie la factura de curent. Putând fi programate pentru o anumită perioadă de funcționare, acestea consumă automat doar în acea perioadă, fără a exista pierderi de energie.
În plus, astfel de prize permit folosirea în siguranță a unor electronice și electrocasnice neeconomice, care în mod normal ar fi pus în pericol rețeaua electrică.
Cum alegi cele mai bune soluții smart pentru casa ta?
Online există o mulțime de site-uri care prezintă tot felul de soluții smart și de strategii pentru implementarea lor cât mai rapidă, în orice fel de locuință. Documentarea cu ajutorul acestor site-uri este un prim pas important în realizarea obiectivului final. Astfel, oricine poate înțelege care sunt trendurile pe piață, care sunt ultimele îmbunătățiri care se pot aduce unei case inteligente și cum trebuie acestea folosite.
Însă o simplă lectura online nu este suficientă pentru a defini un plan concret de transformare a unei locuințe obișnuite într-una smart.
Al doilea pas ce trebuie făcut de către oricine interesat de astfel de soluții ar fi consultarea unor experți în domeniu. Acest lucru se poate face fie în cadrul unor târguri de profil, din ce în ce mai multe și mai ample, fie mergând direct într-un show-room și discutând cu un reprezentant al unei firme distribuitoare de astfel de sisteme smart.
El este cel mai în măsură să explice oricui care sunt soluțiile potrivite pentru fiecare situație în parte și în plus, poate face o schemă completă a schimbărilor ce vor interveni odată cu implementarea noului sistem.
Deși multe companii existente pe piață se promovează ca fiind abilitate să folosească sistemele de monitorizare sau să facă anumite intervenții, este posibil ca acest lucru să nu fie întotdeauna adevărat. Unii instalatori încă nu pot să le gestioneze în mod corect și astfel pot induce clientul în eroare. SolarX este service partner cu Fronius și îți putem oferi asistența necesară pentru sistemul de management al energiei.
Care este scopul unei case inteligente?
Odată cu apariția conceptului de smart home, au existat numeroase persoane care s-au întrebat care e de fapt scopul unei astfel de transformări. Unii o văd pur și simplu ca o automatizare excesivă a unor lucruri de bază și, în consecință, ca pe un moft rezervat doar celor care și-l permit. Există alte voci care văd într-o astfel de casă soluția pentru viața alertă pe care o trăiesc. Multe din sisteme venind să scutească clientul de anumite etape sau procese zilnice, acestea ajută la economisirea timpului și la o mai bună gestionare a acestuia.
Adevărul este că un smart home se vrea a fi în primul rând un pas spre o lume în care resursele să fie mai bine gestionate și amprenta de carbon a locuinței în sine să fie cât mai redusă. Potențialul unor astfel de case este aproape nelimitat. Important este ca cel care dorește o astfel de investiție să fie cât se poate de implicat și să aleagă să lucreze numai cu parteneri de încredere.