fbpx

Care Sunt Diferentele dintre Panourile Solare si cele Fotovoltaice?

Care Sunt Diferentele dintre Panourile Solare si cele Fotovoltaice?

Energia regenerabila este viitorul iar ca locuitori ai acestei planete, care este supusa atator surse de poluare, trebuie sa facem tot posibilul sa protejam spatiul in care locuim atat pentru noi cat si pentru generatiile care urmeaza. Din ce in ce mai multi oameni isi indreapta atentia spre panouri solare sau un sistem fotovoltaic; ceea ce majoritatea nu stiu este ca acestea nu sunt unul si acelasi lucru si desi ambele sunt o sursa de energie regenerabila, exista diferente considerabile intre ele. 

Ce Trebuie Sa Stiti despre un Sistem Fotovoltaic si un Sistem de Panouri Solare?

Proprietarii care sunt interesati sa investeasca intr-o sursa de energie regenerabila trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte: 

 • eficienta sistemului 
 • scopul acestuia 
 • bugetul pe care il au la dispozitie

Desi decizia le apartine celor care inteleg ca trebuie sa tinem pasul cu progresul in acest domeniu si sa ne aducem contributia la protejarea ecosistemului, noi suntem de parere ca toti consumatorii trebuie sa stie optiunile pe care le au inainte de a face o achizitie. In ceea ce priveste un sistem fotovoltaic si unul solar, sunt diferente de cost, randament si aplicatie, iar avantajele pe care le ofera acestea difera. 

Trebuie sa mentionam ca un sistem fotovoltaic are rolul de a produce energie electrica prin transformarea radiatiei solare in curent continuu, pe cand sistemul solar transforma radiatia solara in apa calda . Este imposibil sa optezi pentru un sistem sau altul fara sa stii ce ofera fiecare si de aceea recomandam sa tii cont de scopul pe care il urmaresti si de ce conteaza cel mai mult pentru tine. Cea mai semnificativa diferenta dintre cele doua sisteme este capacitatea de retinere si de pastrare a energiei solare pe care o au. Desigur, exista si diferente de eficienta, randament, cost dar o astfel de investitie se amortizeaza intr-o perioada scurta de timp si ofera o multitudine de avantaje care nu trebuie ignorate. 

Este important de retinut ca atat panourile fotovoltaice cat si cele solare prezinta o serie de avantaje care nu trebuie ignorate: 

 • Ofera o sursa inepuizabila de energie
 • Nu produc emisii si noxe
 • Necesita intretinere minima care nu implica niste costuri mari. 

Consumatorii care ezita intre cele doua trebuie sa inteleaga ca ambele sunt o optiune viabila; acestea difera in capacitatea de retinere si pastrare a energiei solare. Intrebarea proprietarilor care doresc sa investeasca intr-o astfel de sursa de energie nu trebuie sa fie: care sistem este mai bun ci care sistem corespunde cel mai bine necesitatilor casei mele. 

 

Cum Sa Va Hotarati intre Panouri Solare sau Fotovoltaice? 

Daca este sa vorbim despre diferentele dintre panouri solare si fotovoltaice trebuie sa specificam urmatoarele aspecte:

 • Panourile fotovoltaice au nevoie de o suprafata expusa cat mai mare pentru a oferi un randament maxim.
 • Panourile solare necesita o suprafata proportionala care se raporteaza la cantitatea de caldura/ apa calda, ce urmeaza sa fie produsa
 • Panourile fotovoltaice produc energie chiar si daca cerul nu este senin
 • Panourile solare functioneaza doar pe baza de radiatie solara directa si nu produc curent electric; acestea sunt eficiente dar tine de consumatori sa hotarasca daca sunt potrivite pentru gospodaria lor sau nu. 
 • Sistemele fotovoltaice sunt mai versatile si mai durabile decat cele solare
 • Panourile solare sunt recomandate pentru producerea de apa calda si incalzirea spatiului, lucru realizabil si cu un sistem fotovoltaic, spre exemplu cu ajutorul unui dispozitiv inteligent Fronius Ohmpilot. 

 

Scopul energiei verzi este sa asigure independenta energetica. Desi ambele tipuri de panouri au o durata de viata de aproximativ 20 de ani, randamentul acestora va avea de suferit odata cu trecerea timpului. Uzura acestora este provocata de mediul in care sunt instalate precum si de procesul de montaj. In cele din urma, consumatorii sunt cei care hotarasc care varianta este cea mai buna pentru ei; conteaza ca acestia sa ia o decizie bazata pe informatii exacte pentru a sti la ce se pot astepta si pentru a face o alegere care ii va multumi pe termen lung. 

 

De Ce Sa Alegeti Un Sistem Fotovoltaic? 

Proprietarii care s-au hotarat sa investeasca intr-un sistem fotovoltaic se vor bucura de numeroase avantaje. Instalarea unui astfel de sistem nu trebuie lasata in mainile amatorilor deoarece influenteaza foarte mult eficienta si durata de viata a unui astfel de sistem. De aceea, noi le oferim clientilor servicii profesionale de instalare, suntem certificati ANRE si Systems Partner pentru Fronius si in curand pentru SMA. Cu alte cuvinte, personalul nostru are experienta necesara pentru a va instala un astfel de sistem care sa functioneze fara probleme.

Cei dintre dumneavoastra care opteaza pentru panouri fotovoltaice vor avea nevoie de mai multe echipamente precum invertor, contor bidirectional si altele; noi va recomandam sa achizitionati toate echipamentele necesare de la un singur producator pentru a va asigura ca vor functiona. De asemenea, este ideal sa luati module de management sau alte echipamente smart de la un singur producator pentru a beneficia de o integrare perfecta in aplicatia mobila si pentru a fi usor de vizualizat. Ce trebuie sa retina consumatorii este ca atat sistemele bazate pe panouri solare cat si cele bazate pe panouri fotovoltaice produc energie verde si ambele pot contribui la independenta energetica a gospodariei dumneavoastra. 

Mai mult de atat,  statutul nostru va asigura de faptul că, pe lângă furnizarea tuturor componentelor, veți beneficia de cele mai bune competente si servicii în domeniul energiei fotovoltaice : de la consultanță în alegerea echipamentelor , proiectare , montaj autorizat ,configurare , punere în funcțiune , mentenanță , precum și cele mai bune garanții direct de la producători. Avantajul îl constituie asigurarea tuturor serviciilor dintr-o singură sursă , eliminand stresul legat de organizare și management de proiect.  

 

Tipuri de sisteme fotovoltaice pe care le puteti alege: 

 • sisteme on grid, cu conectare la retea electrica; acestea fiind recomandate pentru reducerea consumului de curent; 
 • sisteme hybrid; aceasta varianta fiind recomandata celor care  sunt conectati la reteaua electrica dar locuiesc in zone unde sunt intreruperi frecvente de curent; 
 • sisteme off grid; care sunt independente de reteaua distribuitorului de energie si sunt ideale pentru consumatorii mici si nu numai. 

Decizia intre panouri solare si fotovoltaice va apartine in totalitate insa va recomandam sa tineti cont de scopul sistemului bazat pe energie verde pe care il doriti, de randamentul pe care il ofera si de costul aferent instalarii acestuia. De asemenea, este in interesul dumneavoastra sa lucrati cu o firma cu o reputatie impecabila in aceste domeniu pentru a evita surprizele neplacute.  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Completează formularul cu informațiile tale de contact și o scurtă descriere a nevoilor tale.

Echipa noastră iti va examina cerera și te va contacta în scurt timp pentru a discuta opțiunile tale și pentru a-ți oferi o ofertă detaliată.