Odată cu schimbarea paradigmei energiei electrice, atât la consumatorii casnici cât și la cei industriali, tot mai multe persoane optează pentru variante prietenoase cu mediul și care au un randament mare astfel încât nevoile să le fie asigurate. Însă nu toți cei care doresc utilizarea unor astfel de variante știu și cum trebuie să procedeze în momentul în care fac un studiu de piață în acest sens. În momentul în care oricine se hotărăște să devină independent față de rețeaua clasică de distribuție a energiei electrice trebuie să țină cont de câțiva factori importanți.
Mulți dintre aceștia sunt legați de modul în care se va face alimentarea cu energie electrică a consumatorilor și de cum va fi aceasta produsă și stocată. Montarea unui sistem fotovoltaic crește gradul de autonomie față de rețeaua clasică, dar cei interesați trebuie să se informeze înainte să aleagă sistemul potrivit nevoilor lor.
Alegerea sistemului potrivit de panouri fotovoltaice
SolarX vine în ajutorul persoanelor interesate cu o consultanță gratuită de specialitate și ajutându-i să-și creeze un sistem adaptat nevoilor lor și îi ajută să înțeleagă deciziile din spatele unei astfel de alegeri. Majoritatea oamenilor se rezumă la o căutare de "panouri fotovoltaice preț" fără a se interesa de fapt de ce au nevoie și cum să găsească elementele necesare.
Există 3 tipuri de sisteme fotovoltaice pentru care se poate opta: cu conectare la rețeaua electrică de ditribuție (on-grid), complet independente (off-grid) sau hybrid.
Funcționarea în regim hybrid este o soluție perfectă pentru cei care doresc să își crească gradul de autonomie, dar rămân conectați și la rețeaua clasică, asta ca plasă de siguranță pentru situații extreme.
Avantajele funcționării în sistem hybrid
Un sistem fotovoltaic hybrid este soluția pentru foarte multe persoane care doresc un anumit grad de independență față de rețeaua clasică de distribuție a energiei electrice, dar care în continuare vor sa aibă un plan B în cazul unui eveniment neprevăzut. Astfel de sisteme sunt foarte căutate mai ales de către persoane care au locuințe de vacanță sau gospodării în zone rurale. Principiul de bază al funcționării acestui sistem este următorul: clientul apelează la instalarea de panouri fotovoltaice însă rămâne conectat și la rețeaua clasică de distribuție.
Avantajul major al unui astfel de sistem este asigurarea în permanență a energiei electrice necesare, fie prin intermediul panourilor, fie din rețea. În cazul în care una dintre instalații cedează, consumatorii nu sunt afectați. În același timp, energia produsă de către sistemul de panouri fotovoltaice, care nu este folosită imediat, este înmagazinată în acumulatori, fiind disponibilă oricând. În plus, acesta este și un foarte bun mod de a face economie. Odată cu utilizarea energiei stocate în acumulatori, costurile pentru cea folosită din rețeaua clasică scad. Astfel, investiția făcută în astfel de panouri fotovoltaice poate fi amortizată mult mai ușor.
Lucrurile se complică puțin în cazul persoanelor care aleg să fie complet autonomi față de rețea. Cunoscut sub numele de off-grid, acest sistem se bazează aproape exclusiv pe panouri fotovoltaice și pe alte metode alternative de producere a energiei.
Și în cazul acestor persoane, SolarX are anumite recomandări. În primul rând, alegerea acumulatorilor ar trebui făcută cu foarte mare atenție. Mai ales dacă nu se dorește repararea sau înlocuirea acestora prea curând. De pildă, mulți nu înțeleg nevoia alegerii unor acumulatori potriviți pentru nevoile lor. Astfel ajung să investească în sisteme care sunt ori subdimensionate față de nevoile lor, ori cu mult prea multe accesorii absolut nenecesare.
Care sunt cei mai buni acumulatori la ora actuală?
Deși poate părea o întrebare nesemnificativă, acumulatorii sunt una din cele mai importante piese ale întregului sistem. Aceștia ajută la stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice. De aceea, aceștia trebuie să fie aleși cu foarte mare atenție, astfel încăt să funcționeze cât mai mult la capacitate cât mai ridicată.
În ultima perioadă, tot mai mulți clienți și distribuitori înclină spre cei cu Litiu-ion. Prețul acestor acumulatori a scăzut în ultimii ani, iar durata de viață și capacitatea de funcționare sunt mult mai mari comparativ cu alte tipuri. De mulți ani există o dezbatere în rândurile producătorilor de acumulatori pentru sisteme de panouri fotovoltaice în ceea ce privește care sunt cele mai bune de pe piață: cele cu gel sau cele cu Litiu-ion.
Un indicator important după care ar trebui să se orienteze orice potențial client ar fi gradul de utilizare după care acumulatorul trebuie reîncărcat. Majoritatea acumulatorilor cu gel ating un astfel de prag în jur de 30-50%. Acumulatorii cu Litiu ating acest prag la 80-90%. Asta înseamnă o perioadă mult mai mare de exploatare și posibilitatea folosirii a mult mai multă energie din cea stocată.
Noi alegem să colaborăm cu unii dintre cei mai importanți producători de pe piața internațională. Pe lângă calitatea pe care o garantează experiența unor astfel de companii, sistemele pe care le comericalizăm de la ei vin cu o garanție de 10 ani dacă sunt folosite cu invertoarele corespunzătoare, cum sunt Fronius și SMA. Astfel, orice client poate sta liniștit, noi fiind aproape în orice moment din clipa în care se decide să folosească unul din sistemele comercializate de noi.
Ce alte avantaje au acumulatorii cu Litiu?
O foarte lungă perioadă de timp, multe persoane interesate de instalarea unui sistem cu panouri fotovoltaice au ocolit acumulatorii cu Litiu din considerentul prețului crescut. Astfel, alte tipuri de acumulatori, cum ar fi cele cu gel sau cu apă sărată, au fost mai căutați. Însă, odată cu scăderea prețului și cu progresul în tehnologie făcut în domeniu, aceștia au redevenit interesanți pentru mulți potențiali clienți care doresc o soluție pentru nevoile lor energetice.
Există câțiva parametri importanți ce stabilesc performanța acumulatorilor, cum sunt puterea, gradul de utilizare, durata de viață, costul. Mulți producători de baterii pe bază de gel evită chiar să menționeze puterea acestora. Asta deoarece acumulatorii cu Litiu sunt net superiori la acest domeniu față de oricare alții.
Un alt avantaj pe care acumulatorii cu Litiu îl au față de alte tipuri de acumulatori este că sunt foarte rezistenți. Deoarece nu au prea multe părți care să se poată strică din cauza uzurii, sau care să necesite intervenții repetate, astfel de acumulatori sunt pretabili pentru aproape orice fel de structură care folosește instalații de panouri fotovoltaice.
Alegerea unui sistem fotovoltaic hybrid este o decizie strategică pentru cei care caută un echilibru între autonomie energetică și siguranța oferită de rețeaua clasică. Aceste sisteme hybrid combină eficient avantajele panourilor fotovoltaice cu flexibilitatea de a rămâne conectat la rețeaua electrică, asigurând astfel o sursă constantă de energie și o plasă de siguranță în cazul unor evenimente neprevăzute.
Cu acumulatorii de ultimă generație, cum ar fi cei cu Litiu-ion, sistemele fotovoltaice hybrid devin și mai eficiente și durabile, oferind un randament energetic superior și o durată de viață extinsă. Având suportul și consultanța companiilor specializate precum SolarX, trecerea către un sistem fotovoltaic hybrid nu doar că simplifică tranziția spre energie regenerabilă, dar și maximizează beneficiile pe termen lung, atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.