fbpx

3 avantaje ale unui Carport Fotovoltaic

Soluții solare, Sustenabilitate și mediu

Odată cu apariția vehiculelor electrice, felul în care acestea sunt încărcate a trebuit sa fie regândit. Faptul că o mașină electrică este alimentată cu energie produsă din combustibili fosili și prin metode convenționale nu face decât să anuleze principalele beneficii ale acesteia.

Însă armonizarea metodei de obținere a energiei electrice cu filosofia din spatele vehiculelor electrice a dus la revoluționarea felului în care lumea vede stațiile de încărcare. Oamenii au început să caute o variantă de încărcare cu energie obținută dintr-o sursă care nu poluează și astfel a apărut pe piață garajul eco-friendly, cunoscut drept carport fotovoltaic.  

Ce este un Carport Fotovoltaic?

Unul din cele mai mari avansuri în utilizarea energiei verzi a fost acela al introducerii pe piață de vehicule electrice. Acestea se bazează pe o tehnologie inovatoare care permite încărcarea lor din stații speciale sau chiar de la o priză din casă. Însă o mare parte din energia electrică folosită la Încărcarea acestor mașini provine tot din surse convenționale și se bazează pe exploatarea resurselor clasice. În acest fel, ideea de scădere a impactului pe care atât mașinile cât și sursele de energie le au asupra mediului devine nulă. 

O mașină electrică ce stă la încărcat într-o stație de încărcare alimentată cu energie de la panouri fotovoltaice (carport).

Din această nevoie, de a armoniza vehiculele electrice cu metodele de încărcare a acestora, s-a născut ideea de mobilitate electrică. Acest concept spune că vehiculele electrice ar trebui în primul rând să se bazeze pe alimentarea cu energie produsă din surse regenerabile. De asemenea, mai spune că o suprasolicitare a sistemului actual de producere și distribuire a energiei va duce la o eventuală cedare din partea acestuia. De aceea trebuie găsită o soluție care sa îmbine nevoia de a găsi o sursă alternativă de producere a energiei cu progresul inevitabil al vehiculelor electrice. 

Această soluție ar putea fi un carport fotovoltaic. Deși conceptul poate nu pare ceva ieșit din comun, este una dintre cele mai bune soluții la problema încărcării mașinilor electrice. Acest carport este, după cum o zice și numele, o stație electrică de încărcare pe baza unor panouri fotovoltaice instalate pe o structură din metal. Frumusețea acestui concept se afla tocmai în simplitatea sa. Energia electrică produsă de panourile fotovoltaice este utilizată pentru a încărca mașinile parcate și pentru restul elementelor (instalația de iluminat, prizele etc.).

Mai mult decât atât, energia produsă dar nefolosită poate fi redistribuită spre alți consumatori din apropierea carportului. Astfel, acesta poate fi utilizat pentru a alimenta elemente de iluminat exterioare sau chiar consumatori mai mari din gospodărie.

Cine poate folosi un carport fotovoltaic?

Carportul fotovoltaic este un concept nou pe piața de profil de la noi din țară. Acesta are multe potențiale întrebuințări, însă utilizatorii trebuie să se obișnuiască mai întâi cu ideea, mai ales că piața auto electrică este la începuturi în România. Chiar și așa, acesta este pretabil pentru multe persoane care înțeleg cât de importantă poate fi astfel de investiție pe termen lung. Primii interesați ar fi proprietarii de mașini electrice. Aceștia ar avea o serie de avantaje, cel mai important fiind acela al economiei făcute la încărcarea mașinii. Energia produsă de acest carport este practic gratuită. 

Însă nu numai ei pot folosi un astfel de garaj cu încărcare pe bază de energie solară. Firmele cu parcuri auto mari, cum ar fi cele de taximetrie, pot investi într-un astfel de sistem. Unul din marile avantaje ale acestui concept este scalabilitatea. Asta înseamnă că dimensiunile garajului se pot modifica astfel încât nu ai nicio mașină în așteptare. În plus, cu cât carportul este mai mare, cu atât suprafața acoperită cu panourile fotovoltaice este mai mare. Asta înseamnă că o cantitate mai mare de energie este produsă, energie ce poate fi stocată sau redirecționată spre alți consumatori. 

Garajele cu încărcare pe bază de energie solară pot fi și o oportunitate foarte bună de investiție pentru cei interesați. Deoarece rețeaua de alimentare cu energie electrică pentru mașini este încă în dezvoltare în România, există numeroase oportunități pentru cei care sunt dispuși să-și instaleze carporturi pe lângă afacerile lor, sau pe proprietățile lor. Odată cu creșterea numărului de mașini electrice, aceste carporturi pot genera venituri însemnate pentru cei dispuși să investească în ele. 

Care sunt avantajele unui Carport Fotovoltaic?

Există numeroase avantaje asociate cu investirea și instalarea unui carport fotovoltaic, fie pe proprietatea privată sau în cadrul unei alte afaceri. 

  1. Reducerii costurilor la energie electrica. Așa cum am menționat anterior, energia electrică produsă este practic gratuită. Astfel, în timp ce se incarca vehiculele electrice, nu se generează costuri suplimentare. În plus, energia suplimentară rezultată poate fi stocată sau utilizată de către alți consumatori. 
  2. Simplitatea și ușurința utilizării sale de către șofer. Simplitatea design-ului este iarăși un avantaj pe care oricine îl poate avea. Deoarece sistemul de panouri fotovoltaice este integrat în structura garajului, alături de stația de încărcare propriu-zisă și de celelalte elemente, nu există riscul unor defecțiuni din cauza manevrării greșite a unor elemente.  
  3. Impactului asupra mediului. Orice carport fotovoltaic înseamnă încă un pas spre independență față de sursele convenționale de energie și de rețeaua de distribuție tradițională. În plus, înseamnă scăderea amprentei de carbon pe care țara noastră o are și o mai mare conservare a resurselor naturale. Odată cu creșterea numărului de vehicule electrice va crește și nevoia unor astfel de carpoturi și o scădere în nevoia de combustibili fosili și de încărcări clasice. Investiția într-un astfel de carport reprezintă o garanție a unui viitor mai verde.

Mai mult decat atât, folosirea unui carport fotovoltaic ajută la consolidarea conceptului de mobilitate electrică. Astfel, mașina și stația de încărcare devin părți ale unui ciclu sustenabil, care nu afectează în nici un fel mediul înconjurător și care încurajează folosirea energiilor alternative și a vehiculelor electrice. Acest concept va prinde tot mai mult contur în anii viitori datorită nevoii de reducere a emisiilor poluante, a conservarii naturii și a eliminării treptate a combustibililor fosili de pe piață.   

Adoptarea unui carport fotovoltaic nu este doar o dovadă de inovație, ci și un angajament concret pentru un viitor sustenabil. Această investiție reflectă o viziune responsabilă, consolidând legătura dintre tehnologie și ecologie și pavând drumul către o mobilitate electrică integrată și respectuoasă față de mediu.

Articole Recente

Vorbește direct cu un consultant!

+40 371 232 656

Valabil de luni-vineri intre 09:00 – 18:00

Completează formularul cu informațiile tale de contact și o scurtă descriere a nevoilor tale.

Echipa noastră va analiza cu atenție cererea ta și vom reveni rapid cu soluții personalizate și o ofertă care să se potrivească exact nevoilor tale!